Testmozgással az artritisz ellen

természetes gyógyítás házilag testmozgás biciklizés

Noha az artritisz miatt úgy érezhetjük, hogy az érintett ízület soha többé nem fog mozogni, a kíméletes tornáztatás lehet az egyik legjobb módszer a fájdalom csökkentésére és az ízületek mozgékonyságának javítására. Lehet, hogy megerőltetőnek tűnik felkerekedni és mozogni egyet, de egy rövid úszás vagy akár csak a háztömb körüli séta is csodákat tehet.

A testmozgás mindenkire jótékony hatással van, de az artritiszben szenvedők esetén ez különösen igaz. A testmozgás erősíti az ízületek körüli izmokat, javítja a keringést és csökkenti a gyulladás káros hatásait. Hosszú távon pedig hozzájárul az alvásminőség javításához, a jobb erőnléthez és az élethez való pozitívabb hozzáálláshoz. Mivel a túlsúly jelentős kockázati tényezőnek számít elsősorban az oszteoartritisz (ízületi kopás) esetében, motiváló tényező lehet, hogy a rendszeres testmozgás segít a fogyásban.

Milyen testmozgást végezzünk és hogyan

Noha a testmozgás sokat segít az artritiszben szenvedőknek, ez nem azt jelenti, hogy azonnal egy kemény edzéstervet kell követni. Ha túl sokat csinálunk egyszerre, akkor a következő napokban merevnek és fáradtnak fogjuk érezni a tagjainkat, és így kevesebb kedvünk lesz az újbóli testmozgáshoz. Ezért kulcsfontosságú, hogy kíméletesen kezdjük és a fokozatosság elvét követve alakítsunk ki egy olyan edzésrendet, amely megfelel nekünk, a testünknek és beilleszthető a napirendünkbe. Jobb, ha gyakrabban és kevesebbet mozgunk, rövid és kíméletes gyakorlatokkal, mintsem, ha valamilyen hosszabb és megerőltető mozgást végzünk. Például sokkal hatékonyabb egy mindennapos rövid séta, mint egy heti egyszeri hosszabb testmozgás.1

Milyen testmozgást érdemes kipróbálni

A kíméletes testmozgás, például a jóga és a tajcsi előnyös az artritiszben szenvedők számára.2 Az úszásnak az is előnye, hogy ennél a mozgásformánál a testsúly nem nehezedik az ízületekre, tehát tehermentesítve vannak miközben mozgékonyságuk növelhető. Más mozgásformák, például az izometrikus, a súlyzóval vagy gumiszalaggal végzett edzés otthon is könnyen végezhetők a térdízületek és a csípő erősítésére és általában véve a fittségünk javítására. Egyeztessen kezelőorvosával, hogy vagy az ő vagy egy általa javasolt gyógytornász segítségével felépítsenek egy olyan mozgásprogramot, ami az Ön szükségleteinek megfelel.

Hivatkozás

  1. http://www.arthritis.org/living-with-arthritis/exercise/benefits/exercise-knee-osteoarthritis.php
  2. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/arthritis/in-depth/arthritis/ART-20047971?p=1

Az artritisz és az étrend

természetes gyógyítás házilag étrend artritisz ételek

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!