Glükózamin a térdízületért

glükozamin térd fájdalom

Az ízületi gyulladás tüneteinek enyhítése kapcsán már Ön is találkozhatott a glükózamin kifejezéssel. Ez azon kevés készítmények egyike, amelyekről kimutatták, hogy csökkentik az ízületi kopással (oszteoartritisz) járó fájdalmat. De mi is ez pontosan, és hogyan tud segíteni?

Bár gyógyszerként, illetve bizonyos országokban étrend-kiegészítőként forgalmazzák, a glükózamin valójában a porcokban található természetes vegyület. Élettanilag a porcsejtek (kondrociták) termelik az ízületek egészségének és megfelelő működésének fenntartása érdekében, azonban ahogy öregszünk, a mennyisége csökken, a porcok pedig elkezdhetnek degenerálódni.1 Számos kutatást végeztek annak felmérésére, hogy a glükózamin-készítmények szedésének milyen hatása van az oszteoartritisz előrehaladására. A piacon a glükózamin többféle formája is megtalálható, de csak a kristályos glükozamin-szulfát esetében vannak bizonyítékok arra, hogy képes ellensúlyozni a porcdegenerációt.1,2 Hogy ez pontosan miért van, azt még nem tudjuk teljes egészében, ám az enyhe-középsúlyos térdízületi oszteoartritiszben szenvedő betegek tüneteit az ezt a hatóanyagot megfelelő formulációban tartalmazó gyógyszer enyhíti. Megjegyzendő, hogy klinikai bizonyítékok csak a gyógyszerminőségű kristályos glükózamin-szulfát és a gyógyszerminőségű kondroitin-szulfát vonatkozásában vannak, melyek az oszteoartritisz lassan ható tüneti gyógyszerei csoportjába (Symptomatic Slow Acting Drugs for Osteoarthritis, SYSADOA) tartoznak.1

Kristályos glükózamin-szulfát oszteoartritiszre

Az ízületi gyulladásnak különböző típusai vannak, és ezidáig a kristályos glükózamin-szulfát volt a glükózamin egyetlen formája, amely klinikai vizsgálatokban sikeres volt a térdartrózis (térdízületi kopás) tüneteinek enyhítésében.1 Az eredmények egyelőre nem támasztják alá a glükózamin fájdalomcsillapítóként történő használatát reumatoid artritiszben és az ízületi gyulladások más formájában, például artritisz pszoriatikában. A kristályos glükózamin-szulfát kulcsszerepet játszik a porc felépítésében; elősegíti a porcképződést és gátolja a porc lebontásáért felelős molekulák felszabadulását, ezzel csökkentve a gyulladást.

Hogyan kell szedni a kristályos glükózamin-szulfátot?

Bár a glükózamin egy természetes vegyület, természetes forrásokból sajnos nem juthatunk hozzá, vagyis a glükózamin-szintet nem tudjuk növelni bizonyos ételek fokozott fogyasztásával. Ezért megfelelő bevitel szükséges ahhoz, hogy az ízületi fájdalom csillapítható legyen. Beszéljen kezelőorvosával, hogy milyen adagolás lenne megfelelő az Ön számára. A klinikailag hatékony, szokásos adag napi egyszeri 1500 mg (kapható belsőleges oldathoz való por és tabletta formájában). Az étkezéssel történő bevétel némelyeknél segíthet a gyomorpanaszok megelőzésében. Minden gyógyszer okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek, de ha fejfájást, álmosságot vagy gyomorégést tapasztal, akkor függessze fel az alkalmazást, amíg nem beszél kezelőorvosával.2 Mivel a legtöbb készítmény kagylóból származik, a kagylóallergiában szenvedőknél allergiás reakciót válthat ki, ezért ők nem szedhetik.

Hivatkozás

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26881468
  2. http://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/supplement-guide-glucosamine

Térdízületi porckopás

arthritis osteoarthritis knee

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!