artritisz típus reumatoid artritisz kezek

Az ízületi fájdalom a test különböző részein kialakulhat, a kéz és az ujjak esetében azonban különösen kellemetlen. Az életkor előrehaladtával a duzzadt kéz és ujjak az artritisz legrosszabb tünetei közé tartoznak.

A kézügyesség az egyik legfontosabb különbség, amely elválaszt bennünket az állatoktól. Kezünket gyakorlatilag mindenre használjuk, a tisztálkodástól és evéstől kezdve a járművezetésen át a munkáig. Manapság már a kommunikációban is komoly szerep jut ujjainkra, hiszen napi beszélgetéseink nagy részét telefonon vagy számítógépen gépelve végezzük. Így, a kezünk és az ujjaink funkcióvesztése mindenkit érzékenyen érint, és a mindennapi életre gyakorolt hatásai elkeserítőek lehetnek. A megduzzadt ujjízületek kevésbé mozgékonyak, a mindennapos mozdulatok közben érzett fájdalom pedig akár bénító erejű is lehet.

A kézben és az ujjakban jelentkező ízületi fájdalom okai

A kézben és az ujjakban jelentkező fájdalom sérülés vagy megterhelés következtében is kialakulhat, idősebb korban azonban a leggyakoribb ok a csontvégeket borító porc károsodása az ízületben. Ezt az állapotot és a hozzá társuló gyulladást oszteoartritisznek nevezzük, és a felnőtt korosztály nagy részét érinti. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a felnőttek 40%-ánál alakul ki artritisz a kézben vagy az ujjakban.1 A reumatoid artritisz egy súlyosabb betegség, amelyet a szervezet saját immunrendszere által indított, az ízületek porcszövetének lebontására irányuló autoimmun támadás okoz.2

A kéz- és ujjízületi fájdalmak enyhítése

Sajnos az artritisz különféle formái által okozott degeneráció nem gyógyítható, de a tünetek bizonyos módszerekkel kezelhető szintre csökkenthetők. Az artritisz minden formájánál elsőként a tornáztatás javasolható. Lehet, hogy furcsán hangzik, hogy tornáztassuk a kezünket és az ujjainkat, de a kezelőorvos meg tudja mutatni azokat a hajlító és nyújtó gyakorlatokat, amelyek javítják a mozgékonyságot és csökkentik a fájdalmat. Ha az ujjízületeknél súlyos tünetek jelentkeznek, a meleg (például a kéz meleg vízben való áztatása javíthatja a mozgékonyságot) vagy a hideg (jeges borogatás használata csökkentheti a fájdalmat) enyhítheti a kellemetlenségeket. A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók, például ibuprofén vagy más gyulladáscsökkentő gyógyszerek szintén segíthetnek a fájdalom csökkentésében, azonban ezeket hosszú távon nem szabad orvosi felügyelet nélkül alkalmazni. Egyéb lehetséges kezelési mód a kéztőcsontok és kézközépcsontok között létrejövő (úgynevezett karpometakarpális) ízületekbe fecskendezett (intraartikuláris) hialuronsav- vagy kortikoszteroid-injekciók alkalmazása.

Hivatkozás

  1. http://www.webmd.com/osteoarthritis/hand-osteoarthritis-degenerative-arthritis-of-the-hand#1
  2. https://www.arthritis-health.com/types/rheumatoid/hand-rheumatoid-arthritis-signs-and-symptoms

Az artritisz formái

artritisz típus kéz

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!