Ízületi gyulladás gyógyítása házilag

természetes gyógyítás házilag tengerpart

A krónikus ízületi gyulladás igencsak komoly fájdalommal és szenvedéssel jár, nem csoda hát, hogy sokan a természetes gyógymódok felé fordulnak. De vajon tényleg hatásosak ezek a gyógymódok? És ami még ennél is fontosabb: biztonságos az alkalmazásuk?

Az öregedés folyamatát senki sem tudja megállítani. Az ízületi gyulladás leggyakoribb formája az oszteoartritisz, ahol a tüneteket főleg az ízületek kopása okozza, ami a csontvégeket borító porcréteg leépüléséhez vezet. Számos tényező növelheti az artritisz kockázatát. Ilyen például a túlsúly vagy az ízületek nagyobb terhelésével járó vagy ismétlődő mozdulatokat igénylő munkavégzés. Idős korban sokan szeretnék valahogy enyhíteni a szokásos napi tevékenységet gátló fájdalmat és merevséget, de vajon milyen gyógymódokkal lehet enyhíteni az artritisz tüneteit?

Az oszteoartritisz enyhítése házilag

Sokat tehetünk a tünetek csökkentése érdekében gyógynövények és természetes gyógymódok használata nélkül is. Mindenekelőtt a testmozgás az artritisz egyik leginkább javasolt kezelése.1 Az óvatos nyújtó és erősítő gyakorlatok javítják a keringést, a mozgékonyságot és az általános közérzetet. A jóga és az úszás például ebből a szempontból ideális formája a testmozgásnak. Másodszor, súlyos fájdalom esetén az érintett ízületnél meleg vagy hideg kezelést lehet alkalmazni, például jeges borogatás alkalmazásával (legfeljebb 20 percig) vagy meleg fürdővel. Hosszú távon a fogyás csökkenti a teherhordó ízületek megterhelését, a kiegyensúlyozott étrend pedig természetesen fontos egészségi állapota szempontjából.1

Ízületi gyulladás gyógyítása házilag

Az interneten rengeteg olyan weboldal található, amelyek az artritisz enyhítésére különféle gyógynövényeket vagy élelmiszereket ajánlanak. Legtöbbjüknél azonban nem bizonyított, hogy következetesen segítenek az ízületi gyulladás tünetein, és ami még rosszabb, nagy adagokban akár károsak is lehetnek.2 Egy másik szempont, amelyet figyelembe kell venni, a lehetséges kölcsönhatás az egyidejűleg szedett gyógyszerekkel, mivel egyes természetes készítmények csökkenthetik a gyógyszerek hatásait, illetve akár nemkívánatos mellékhatásokat okozhatnak. Biztonsága érdekében mindig egyeztessen kezelőorvosával, mielőtt bármiféle természetes készítményt kipróbálna, és azonnal hagyja abba a használatát, ha valamilyen mellékhatást tapasztal.

Hivatkozás

  1. http://www.healthline.com/health/osteoarthritis/arthritis-natural-relief#Overview1
  2. https://www.consumer.ftc.gov/articles/0167-miracle-health-claims

Az artritisz és az étrend

természetes gyógyítás házilag étrend artritisz ételek

Testmozgás artritisz esetén

természetes gyógyítás házilag testmozgás biciklizés

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!