Az étrend szerepe artritisz esetén

természetes gyógyítás házilag étrend artritisz ételek

Az vagy, amit megeszel - tartja a mondás. Az artritisz (ízületi gyulladás) esetében azonban nincs egy egyértelműen meghatározott étrend, amely hozzásegít a gyors gyógyuláshoz.

Az artritisz egyik legrosszabb tulajdonsága, hogy úgynevezett degeneratív betegség, vagyis más betegségekkel ellentétben az okozott károsodás nem szűnik meg, illetve nem teljesen helyrehozható. A többi életkorhoz köthető betegséghez hasonlóan az ízületi károsodás is állandó, és sajnos az artritiszes betegek számára nincs semmilyen speciális csodaétrend, mint ahogyan konkrét tiltólista sem létezik.1 De azért vannak jó hírek is. A betegek többsége megtanulja testmozgással, gyógyszerekkel és más módszerekkel kezelni a tüneteket, így teljesen normális és szinte fájdalommentes életet élhet. Artritisz esetén a megfelelő táplálkozásra ugyanúgy az egészséges és kiegyensúlyozott étrend általános szabályai vonatkoznak.

Egészséges étkezés és kerülendő ételek

Az oszteoartritisz esetén ajánlott étrendre a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás szabályai vonatkoznak. Az egészséges táplálkozás érdekében ajánlott sok gyümölcsöt és zöldséget – vagyis napi 5 adagot – enni, és kerülni kell a telített zsírokat. Az egészséges testsúly fenntartása szintén fontos az artritiszben szenvedők számára, a növényi rostokban gazdag ételek fogyasztása pedig nagyszerű módszer a kalóriabevitel megfelelő szinten tartására.

Vitaminok, ásványi anyagok és természetes gyógymódok

A kutatások szerint a kalcium, a D-vitamin és a vas hiánya a legjelentősebb az artritiszben szenvedők körében.2 Ha kiegyensúlyozott étrendet folytat, amely gazdag a gyümölcs- és zöldségfélékben, akkor nincs oka feltételezni, hogy valamilyen hiányállapot áll fenn. Ha mégis úgy gondolja, hogy ez a helyzet, akkor nyugodtan beszéljen kezelőorvosával. A szakember ellenőrizni tudja az esetleges tápanyaghiányt, és segít a probléma megoldásában.

Sok artritiszben szenvedő ember fordul a természetes vagy népi gyógymódok felé a tünetek enyhítése érdekében. A természetes gyógymódok esetében azonban nincsenek tudományos bizonyítékok arra, hogy következetesen hatásosak, és a gyógynövények vagy egyéb anyagok fogyasztása túlzott mennyiségben akár káros is lehet. Ha esetleg hallott egy lehetséges gyógymódról, forduljon kezelőorvosához és beszélje meg vele, hogy vajon biztonságos-e a kipróbálása.

Hivatkozás

  1. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rheumatoid-arthritis/expert-answers/rheumatoid-arthritis/FAQ-20058041?p=1
  2. http://www.arthritisresearchuk.org/arthritis-information/daily-life/diet-and-arthritis/vitamins-and-minerals.aspx

Testmozgás artritisz esetén

természetes gyógyítás házilag testmozgás biciklizés

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!