Térdízületi porckopás

artritisz oszteoartritisz térd

Sok ízületnél kialakulhat porckopás, de a térdízület nagyon gyakran esik áldozatul. Mivel a járás szempontjából ennek az ízületnek kulcsszerepe van, nagyon fontos foglalkozni a betegséggel, ha megjelennek a térdízületi porckopás tünetei.

Bár az oszteoartritisz kialakulásának hátterében álló okokat még nem ismerjük teljes pontossággal, számos tényezőről tudjuk, hogy fennállásuk esetén nagyobb a valószínűsége a betegség kialakulásának. Az oszteoartritisz előfordulása gyakoribb nőknél, mint férfiaknál, a menopauza időszaka pedig kiemelt kockázatot jelent a betegség kialakulása szempontjából. Az elhízás szintén nagy kockázati tényező a betegség kialakulásában.1 Túlsúly esetén nagyobb teher nehezedik az ízületekre, ami felgyorsítja az oszteoartritisszel sújtott ízületek degenerációját. Ugyanakkor a sportos embereknek is számolniuk kell kockázatokkal. A régi sportsérüléseknek megvan az a szokásuk, hogy az érintett ízületnél visszatérnek oszteoartritisz formájában.

Egy fontos ízület

A testben található ízületekkel összehasonlítva a térd egy viszonylag egyszerű, úgynevezett „csuklóízület”, de járás és futás közben nagyon fontos szerepet tölt be. Fiatalkorban magától értetődőnek vesszük a térdízület sima működését, idősebb korban azonban a térdízület fokozatosan degenerálódik. Azoknál az embereknél, akik térdét a munka során nagyobb terhelés éri – például sokat kell guggolniuk vagy hosszabban kell térdelniük – nagyobb a kockázata a térdízületi porckopás kialakulásának az ízület nagyobb igénybevétele miatt. A térdízületi fájdalom igen gyakori az idősebb generáció tagja között.2

Hogyan éljünk együtt az artritisszel

Az artritisz (ízületi gyulladás) kezelésére vonatkozó sok általános javaslat a térdízületi porckopásra is érvényes. A mérsékelt testmozgás, különösen az erősítő- és nyújtógyakorlatok ajánlottak az ízület mozgékonyságának megőrzése és a fájdalom csökkentése érdekében. Az artritiszben szenvedők ezenkívül használhatnak térdrögzítőt – a térdre helyezhető merevítőt – vagy botot. Ezek a segédeszközök támasztékot nyújtanak, és ezáltal átveszik az ízületre nehezedő teher egy részét. Az artritiszben szenvedőknél a hideg-meleg borogatásos kezelés általában enyhíti a fájdalmat. Sokan találják például hosszú távon hatékonynak a glükózamint a fájdalom enyhítésében.

Hivatkozás

  1. https://medlineplus.gov/magazine/issues/winter13/articles/winter13pg12.html
  2. http://www.webmd.com/osteoarthritis/ostearthritis-of-the-knee-degenerative-arthritis-of-the-knee#1

Térdfájdalom

ízületi fájdalom térd futás

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!