Az artritisz különböző formái

artritisz típus kéz

Az artritisz egy igen gyakori betegség, de tulajdonképpen több mint 100 különböző típusa létezik. Az emberek többségénél természetesen a leggyakoribb formái alakulnak ki, és az alábbiakban mi is ezeket a típusokat ismertetjük.

Oszteoartritisz

Az ízületi gyulladás legszélesebb körben elterjedt formája az oszteoartritisz1, ami tulajdonképpen ízületek kopását jelenti, és többségében a nőket érinti. Az évek múlásával együtt jár, hogy szervezetünk egyes részei már nem működnek olyan jól, mint régen, és ez változás az ízületeket is érinti. A csontok az ízületben találkoznak és mozdulnak el egymáson. A csontvégeket porcszövetréteg borítja, és ez a sima felszín biztosítja a csontok súrlódásmentes elmozdulását egymáshoz képest. Oszteoartritisz esetén ez a védőszerepet betöltő porcréteg lassan károsodik, és így az ízületek mozgása már nem megy simán, és fájdalmassá válik. A sérülések, az intenzív sporttevékenység vagy a nagy fizikai megterheléssel járó vagy ismétlődő mozdulatokat igénylő munkavégzés hozzájárulhatnak a betegség későbbi kialakulásához.

Ezenkívül az anyagcserét érintő tényezők – mint például a cukorbetegség és az elhízás – is kockázati tényezőknek tekinthetők a nem teherhordó ízületek oszteoartritiszének kialakulásában.

Reumatoid artritisz

A reumatoid artritiszt (reumás ízületi gyulladást) nem szabad összekeverni az oszteoartritisszel, mivel ez egy súlyosabb betegség, amely a test más részeire is kihat, nemcsak az ízületekre. A reumatoid artritisz egy autoimmun betegség, ami azt jelenti, hogy a test saját immunrendszere felelős a védő porcréteg téves lebontásáért, ami az ízületek merevségét és fájdalmát okozza. Ennek az autoimmun betegségnek a pontos okát nem ismerjük, de úgy tűnik, hogy kockázati tényezői az életkor, a női nem, valamint a genetikai tényezők és a dohányzás. Fertőzés is beindíthat autoimmun betegséget – mint amilyen a reumatoid artritisz is. A tünetek hol megjelennek, hol elmúlnak, de a fájdalom és a duzzanat mindenképpen komoly problémát jelenthet, mivel gátolják a hétköznapi tevékenységeket.

Az artritisz egyéb formái

Az oszteoartritisz és a reumatoid artritisz mellett a következő leggyakoribb típus az artritisz pszoriatika. Ennél a betegségnél a pszoriázisként (pikkelysömör) ismert bőrgyulladásban szenvedő betegeknél megjelenik az ízületi gyulladás is. Viszonylag ritka betegség, és a pszoriázisban szenvedők mindössze 10–30%‑ánál vannak ízületi fájdalmak.2 Emellett léteznek más típusú ízületi gyulladások is, például a gyermekeket érintő ízületi gyulladás (juvenilis artritisz), a köszvény, ahol húgysav rakódik le a szervezet különböző részein, valamint a fertőzéses ízületi gyulladás, ahol a test egyik részén kialakult gyulladás átterjed egy másik testrészre.1

Hivatkozás

  1. https://medlineplus.gov/arthritis.html
  2. http://www.webmd.com/rheumatoid-arthritis/guide/most-common-arthritis-types#1

Reumatoid artritisz

artritisz típus reumatoid artritisz kezek

Artritisz és oszteoartritisz

artritisz oszteoartritisz nő

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!