A porckopás szövődményei

A teherviselő ízületekre (pl. csípő, térd) szükségünk van sétáláskor, leüléskor, felkeléskor és megannyi egyszerű tevékenység elvégzésekor, így egészséges ízületek nélkül bátran állíthatjuk, hogy nehezen boldogulnánk. Minden hétköznapi tevékenységünkhöz nélkülözhetetlenek, éppen ezért a porckopás is leginkább ezeken a területeken alakul ki, elsősorban idősebb korban.

A porckopás (artrózis) fájdalmas tüneteinek (pl. ízületi fájdalom, duzzanat, merevség) enyhítésére kezdetben konzervatív kezelést javasolnak, azaz gyógyszerekkel és fizioterápiás kezelésekkel próbálják enyhíteni a fájdalmat, javítani a mozgáskoordinációt és lassítani a porc kopását. Sok betegnél azonban a konzervatív kezelés hatástalannak bizonyul, ezért olyan szövődményekkel találják szemben magukat, amikor elgondolkoznak a porckopás műtétes kezelésén, többek között a protézis beültetésén. Melyek ezek?

Ízületi gyulladás

A porckopás ízületi gyulladást okozhat, ami jelentkezhet krónikus vagy heveny formában. Az érintett ízület ilyenkor kipirosodik, bedagad és fájdalmas, de akár kismértékű mozgáskorlátozottság is kialakulhat.

Kezelési lehetőség: Az enyhe és közepesen súlyos fájdalom és gyulladás kezelése nem-szteroid gyulladásgátlókkal történik, emellett fontos az érintett testrész pihentetése. Már ekkor el kell kezdeni a porcvédő szerek kúraszerű alkalmazását, mert csak így csökkenthető a porckopás okozta fájdalom és gyulladás mellett a porckopásos folyamat előrehaladása és javítható a térdízület mozgása hosszú távon. A porckopás hatékony kezeléséhez napi 1500 mg gristályos (stabilizált) gükózamin-szulfát bevitele szükséges. Ez a testazonos anyag a porcsejtek számára biztosítja a porcképzéshez szükséges alapanyagot, emellett gátolja a porclebontással járó gyulladást, így lassítani tudja a porckopás előrehaladását és regenerálja, újraépíti a porcot. A glükózamin-szulfát az ízületi résben lévő folyadék termeléséért felelős sejteket is stimulálja, ami megkönnyíti az ízület mozgását. Fontos tudni, hogy a glükózamint és a kondroitint nem érdemes együtt szedni, mert rontják egymás felszívódását!

Krónikus fájdalom

A krónikus fájdalom a leggyakrabban jelentkező szövődménye a porckopásnak. Míg kezdetben csak enyhébb tüneteket tapasztal a beteg (eleinte azt is csak esténként), később már állandó fájdalomtól szenvedhet.

Kezelési lehetőség: Ha a klasszikus fájdalomcsillapítók már nem hatnak, orvosa javaslatára időnként az ízületi résbe szteroid injekciókat adhatnak, ami csökkentheti a fájdalmat és a gyulladást.

Depresszió

A porckopás - az állandó fájdalomérzet és frusztráció miatt – hosszú távon fokozza a depresszió kialakulásának esélyét.

Kezelési lehetőség: Ilyen esetekben a porckopás kezelésére indokolt lehet az antidepresszív szerek (különösen a triciklus antidepresszívumok) alkalmazása, ugyanis csökkenteni tudják a krónikus fájdalmat.

Alvásproblémák

A porckopásból eredő állandó fájdalom miatt az alvászavar kialakulásának esélye is megnő, amelynek következtében csökken az alkalmazkodóképesség, a munkateljesítmény és egyre kifejezettebbé válik az ingerlékenység. Tartósan kimerült állapotban fokozódik az egyéb betegségek és a szellemi leépülés kialakulásának kockázata.

Kezelési lehetőség: A porckopásból adódó alvásproblémák kezelésére leggyakrabban a fent említett antidepresszív szereket alkalmazzák.

Mozgáskorlátozottság

Amennyiben az artrózis folyamatának során a porc teljesen eltűnik, a fájdalom újból megjelenik, magától csak az ízület teljes összecsontosodása esetén szűnik meg, addig pedig súlyos mozgáskorlátozottság alakulhat ki, amely jelentősen rontja az életminőséget.

Kezelési lehetőség: Súlyosabb esetben ízületi protézis beültetésére van szükség, ezzel csökkenthető a mozgáskorlátozottság és a fájdalom.

WEBBeteg – Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya

« Vissza a kezdőlapra

Hogyan hat a Dona a porcokra?

A térdízületi porckopás tünetei ellen hatékony védelmet nyújtó Dona a vérkeringésen keresztül az ízületekbe is eljut, ahol az ízületi folyadékba bekerül, és kifejti pozitív hatását. Ha a részletekre is kíváncsi, olvasson tovább.

Olvasson tovább...

A porckopás rehabilitációja

A porkopás súlyosabb esetben jelentősen korlátozhatja azt, hogy a megszokott módon, korlátozottság nélkül élhessük mindennapjainkat. Érdemes ezért már enyhébb panaszok esetén kezelni a problémát, ám középsúlyos vagy súlyos esetben is van lehetőség arra, hogy ne vagy minél kevésbé nyomja rá bélyegét hétköznapjainkra a betegség.  

Olvasson tovább...

Melyik Dona terméket válasszam?

A Dona glükózamin-szulfátot tartalmazó készítmény, többfajta kiszerelésben kerül forgalomba. Az egyes kiszerelések között számos szempont alapján választhatunk… 

Életmód

A térdízületi gyulladás nem válogat, így életmódtól függetlenül Önt is érintheti a probléma. Életkortól és életstílustól függően választhat többféle Dona termék közül, s hogy mégis melyik az Önnek való? Kiderül cikkünkből!

Kapcsolat


A weboldalt a MEDA Pharma Hungary Kft. támogatja. További információ kérhető: cím: 1139 Budapest, Váci út 91.
e-mail:dona@meda.hu
Tel.: (1) 236-3410
Fax: (1) 236-3419 http://www.meda.hu Utolsó változtatás dátuma: 2016. 06. 04.