A porckopás folyamata lassítható

Az életkor előrehaladtával a porckopás kialakulásának esélye egyre nagyobb, ám ez korántsem jelenti azt, hogy ne lehetne megelőzni a fájdalmas tünetek kialakulását. Egészséges életmóddal és egy kis odafigyeléssel időskorban is fájdalommentesen mozoghat. Mit tegyen ezért? 

Szabaduljon meg a túlsúlytól!

Az egyik legfontosabb, amit megtehet a porckopás megelőzése érdekében, hogy megszabadul a felesleges túlsúlytól, ugyanis a túlzott és egyenetlen terhelés hatására hamarabb elindulhat, illetve felgyorsulhat a porckopás folyamata. Figyeljen arra, hogy elhízás esetén ízületkímélő sportot válasszon!

Mozogjon rendszeresen!

A rendszeresen végzett testmozgásnak fontos szerepe van a porckopás megelőzésében, ugyanis az ízületi porcnak szüksége van egy bizonyos fokú terhelésre a megfelelő tápanyagellátáshoz és működéshez. Fontos azonban, hogy ne terheljük túl az ízületeinket, és fokozatosan növeljük az edzés intenzitását, illetve hosszát.

Ne hagyja ki a bemelegítést és a nyújtást!

Az edzés előtti alapos bemelegítés és a sportolás utáni megfelelő nyújtás hiányában megnöveljük sportsérülések kialakulásának esélyét, amely hosszútávon porckopás és ízületi gyulladás kialakulásához vezethet.

Étkezzen változatosan!

Bár a porckopás megelőzésére nincs speciális diéta, mégis fontos, hogy figyeljen a kiegyensúlyozott és változatos étrendre. Fogyasszon rendszeresen friss zöldségeket, gyümölcsöket, olajos magvakat és teljes kiőrlésű gabonaféléket, hogy az ízületek egészségéhez szükséges tápanyagokat bevigye a szervezetébe.

Fogyasszon elegendő folyadékot!

A csökkentett folyadékbevitel károsíthatja a porcszöveteket, ezért kiemelten fontos a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás. Egy átlagember számára az ajánlott napi folyadékbevitel 2-2,5 liter, de természetesen ezt a mennyiséget számos tényező (pl. nem, fizikai aktivitás, betegség) befolyásolhatja.

Időben forduljon orvoshoz!

A porckopás a legtöbb embernél lassan alakul ki, és kezdetben általában nincsenek jellegzetes tünetei, később azonban egyre többször jelentkezik az érintett testrész fájdalma, duzzanata és merevsége. Ha azt tapasztaljuk, hogy estére egyre gyakrabban szenvedünk lábfájástól illetve lábdagadástól, akkor érdemes mielőbb orvoshoz fordulnunk, hogy megtudjuk porckopás áll-e a háttérben.

A kontrollvizsgálatot se hanyagolja!

Ha kezelőorvosa már megállapította a porckopás tényét, akkor is érdemes bizonyos időközönként kontrollvizsgálatra mennie, hogy mindig az állapotának megfelelő kezelésben részesüljön.

Figyeljen a megfelelő tápanyagbevitelre!

Ha úgy gondolja, életmódja (mozgásszegény életmód, helytelen étkezési szokások és étrend), súlya (túlsúly) és egyéb rizikótényezők (pl. genetikai hajlam, nem, életkor) alapján, hogy Önnél nagyobb a valószínűsége a porckopás kialakulásának (vagy már enyhébb tünetei vannak), akkor érdemes porcvédő készítményekkel védenie az ízületeit. A kristályos (stabilizált) glüközamin-szulfát tartalmú Dona® kúraszerű alkalmazása csökkenti a porckopás okozta fájdalmat, gátolja a folyamat előrehaladását és javítja a térdízület mozgását.

Szabadalommal védett technológiával előállított hatóanyaga beépül a porcba, így a károsodott porcállomány fokozatosan regenerálódik, újraképződik.

WEBBeteg – Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya

« Vissza a kezdőlapra

Hogyan hat a Dona a porcokra?

A térdízületi porckopás tünetei ellen hatékony védelmet nyújtó Dona a vérkeringésen keresztül az ízületekbe is eljut, ahol az ízületi folyadékba bekerül, és kifejti pozitív hatását. Ha a részletekre is kíváncsi, olvasson tovább.

Olvasson tovább...

A porckopás rehabilitációja

A porkopás súlyosabb esetben jelentősen korlátozhatja azt, hogy a megszokott módon, korlátozottság nélkül élhessük mindennapjainkat. Érdemes ezért már enyhébb panaszok esetén kezelni a problémát, ám középsúlyos vagy súlyos esetben is van lehetőség arra, hogy ne vagy minél kevésbé nyomja rá bélyegét hétköznapjainkra a betegség.  

Olvasson tovább...

Melyik Dona terméket válasszam?

A Dona glükózamin-szulfátot tartalmazó készítmény, többfajta kiszerelésben kerül forgalomba. Az egyes kiszerelések között számos szempont alapján választhatunk… 

Életmód

A térdízületi gyulladás nem válogat, így életmódtól függetlenül Önt is érintheti a probléma. Életkortól és életstílustól függően választhat többféle Dona termék közül, s hogy mégis melyik az Önnek való? Kiderül cikkünkből!

Kapcsolat


A weboldalt a MEDA Pharma Hungary Kft. támogatja. További információ kérhető: cím: 1139 Budapest, Váci út 91.
e-mail:dona@meda.hu
Tel.: (1) 236-3410
Fax: (1) 236-3419 http://www.meda.hu Utolsó változtatás dátuma: 2016. 06. 04.